PANIK SUSU IBU TIADA SELEPAS MELAHIRKAN!! |PERLU SUSU FORMULA ATAU TIDAK??
Assalamualaikum...hai semua. :)

Pernah tidak ibu-ibu PANIK atau TAKUT apabila selepas melahirkan tidak ada penghasilan susu badan??dan awal lagi memikirkan susu formula yang terbaik??

Ya..Saya pernah mengalaminya apabila melahirkan kelahiran kedua kepada SIKEMBAR ini.Semasa di wad bersalin lagi kembar kedua sudah diberi kepada saya untuk disusukan.Walaupun susu badan saya hanya keluar setitis dua sahaja ketika itu,saya tetap menyusukan mereka..

Sikembar ini tidak meragam ketika disusukan,saya hairan kenapa mereka senyap selepas menyusu.Bahkan susu saya hanya keluar setitis demi setitis.
Jadi saya nekad akan teruskan susukan mereka walaupun susu badan saya tidak mengalakkan.

Demi meneruskan niat saya untuk FULLY BREASTFEED saya ikhtiar untuk dapatkan susu badan yang banyak dengan mengambil banyak nasi,sayur,buah dan Vitamin(makanan tambahan).
Alhamdulillah selepas hari yang ketiga SUSU BADAN MERIAH sehinggakan saya kena pam dan buat stok.Syukur Alhamdulillah kembar xperlukan susu Formula.

Ini antara makanan tambahan yang pertama saya ambil pada awal tempoh berpantang yang membantu memperbanyakkan susu.InsyAllah..


SAYA SUKA B COMPLEX SEBAB MEMBANTU SAYA DARI SAKIT KEPALA DAN STRESS.hehe  MEMPUNYAI 8 JENIS VITAMIN B YANG MENUKARKAN LEMAK DAN KARBOHIDERAT KEPADA TENAGA.ESP laa  BEST.MILKBOOSTER MEMEKATKAN SUSU 
DAN MENAMBAHKAN SUSU SAYA.BERBEZA DARI ANAK PERTAMA DULU.
SIKEMBAR PUN NYENYAK LENA
SOYA NON GMO DAN KAYA DENGAN PROTIEN.
SESUAI SANGATLAH KALAU NAK TAMBAH SUSU BADAN.KURUS PUN BOLEH.
.PALING BEST STRECH MARK PUN TIADA!PIL KALSIUM NI PUN MERANGSANG SUSU IBU.JADI IBU YANG X SUKA SUSU SESUAI MAKAN OSTEMATRIX NI.SIAP BANTU HILANG SAKIT PINGGANG DAN KEBAS.


Ramai yang tak tahu,perut baby baru lahir kecil je..Sebesar buah cery mana mungkin bayi mahu susu yang banyak..Cukup sekadar yang perlu sahaja.sebab tu lah bayi menyusu selalu muntahkan susu.sebab perut penuh x dapat nak hadam susu yang penuh 1 botol.Jadi,bayi memerlukan susu mengikut saiz perut mereka.Biar minum berulang-ulang.
JANGAN SESEKALI BAGI BAYI MAKAN @ MINUM MINUMAN LAIN SELAIN SUSU IBU SEBELUM UMUR 6 BULAN YER!!

Bahaya taw bagi makan bayi awal..

kenapa>>>

Makanan pejal tidak boleh diberikan sebelum umur 6 bulan kerana: 
  • Bayi belum dapat mengunyah dan menggigit dengan berkesan
  • Makanan yang paling seimbang dan lengkap adalah susu badan.
  • Meningkatkan risiko alahan makanan dan jangkitan kuman.
  • Usus belum matang dan terdapat risiko kecederaan / usus tersumbat (‘intestinal obstruction‘)
  • Buah pinggang belum cukup matang untuk mengendalikan beban berlebihan dengan makanan pejal.


Namun, selepas umur 6 bulan, bayi memerlukan makanan pejal, kerana susu badan sahaja tidak mencukupi untuk keperluan badan. Bayi yang tidak diberi makanan  pejal selepas 6 bulan akan mengalami kekurangan zat makanan, terutamanya zat besi. Ini pula akan menjejaskan pertumbuhan dan perkembangan minda bayi.


untuk sebarang pertanyaan hubungi
Mamareen 
FB https://www.facebook.com/shairne.omar
wassap +601137181390
#SHAKLEEPENANG
#SELURUHMALAYSIA
#PAKARSUSUIBU

Comments

  1. DAPATKAN TIPS PEMAKANAN TAMBAHAN UNTUK MEMBANTU ANDA MENYUSUKAN BAYI DENGAN SIHAT DAN CERGAS

    ReplyDelete

Post a Comment